Ski Dubai ja Snow Park

Miten matkailija voi huvitella Dubaissa? Vierailla äärimmäisen ylellisissä hotelleissa, tehdä ostoksia maailman isoimmissa ostoskeskuksissa ja nauttia lämmöstä. Viimeisin asia, jonka ihmiset yhdistävät aavikkomaa Dubaihin, on hiihto. Mutta siihenkin on mahdollisuus, vaikka sitä ei tulekaan verrata suomalaisiin tuntureihin.

ski dubai
Ski Dubai. Kuva: Petr Kadlec (Flickr)

Aavikko ja hiihto

Kolmea jalkapallokenttää vastaavaan rakennuksen on nimittäin muutama vuosi sitten rakennettu hiihtokeskus, joka todella muodostaa vastakohdan muutoin lämpimälle aavikkomaisemalle. Keskuksen sisällä lämpötila on aina noin 2 pakkasastetta. Miellyttävää laskijoille ilman että lumi alkaisi sulaa. Rakennus on 85 metriä korkea ja 80 metriä leveä ja se on jollakin tapaa edustaa hyvin tyypillistä dubailaista ajattelutapaa. Matkailijoiden pitää tulla tänne näkemään jotakin epätavallista ja erikoislaatuista ja sellainen tunne todella tulee kun siirtyy 35 asteen ulkolämmöstä 2 pakkasasteeseen sisätiloihin. Outo vastakohta suomalaiselle, mutta monelle alueen asukkaalle ainoa tapa kokeilla laskettelua. Rakennukseen, joka on yhtä suuri kuin kolme jalkapallokenttää, on nimittäin muutaman vuosi sitten rakennettu laskettelukeskus, joka todellakin muodostaa suuren vastakohdan muuten lämpöiseen ympäristöön.

 Oikeaa laskettelua

Täällä on kaikki oikean ”laskettelufiiliksen” saavuttamiseksi. Taivas (katto) on taivaansininen aivan kuten kirkkaansininen taivas täydellisenä hiihtopäivänä ja se joka haluaa voi lämmitellä käsiään nuotion ääressä. Lumen syvyys on 50 senttiä mikä riittää oikein hyvin ihanaan lasketteluun. Niin reilun lumen syvyyden tarjoamiseksi valmistetaan noin 30 tonnia lunta- joka yö. Silloin myös koko keskus jäähdytetään 15 pakkasasteeseen, minkä jälkeen se lämmitetään 2 miinusasteeseen kun vierailijat alkavat saapua.

Koska hyvin harvoilla Dubaissa on talvivaatteita, ne sisältyvät sisäänpääsyyn. Hissikortin (joka on voimassa kaksi tuntia) ostaja saa automaattisesti takin, housut, monot ja sukset. Hissi on tietenkin suunniteltu niin että mitään jonoa ei muodostuisi ja joka kerta hissikorttia näytettäessä kortinlukija näyttää kuinka paljon aikaa kahden tunnin passista on jäljellä.

Keskuksen mukaan siellä olisi viisi alamäkeä (tässä tapauksessa on vaikea sanoa rinnettä). Kun me vierailimme keskuksessa, näimme vain kaksi alamäkeä sekä vielä pienemmän lasten mäen.  Jos alamäet olisivat suljettuina, olisi se näkynyt, koska kaikki mahtuu rakennukseen. Ehkä näkemykset kuinka alamäet lasketaan eroavat Dubaissa ja Suomessa.

Niillä, jotka löytyvät, on eri vaikeusasteet. Toisessa alamäessä on kyltti, joka ilmoittaa, että se on merkittävästi vaikeampi kuin toinen. Ilmauksen ”Experts Only” voi helposti uskoa viittaavan mäen vastaavan mustaa rinnettä Suomessa. Mutta tulee muistaa, että Aasiassa ei olla yhtä tottuneita lasketteluun kuin Pohjoismaissa. Tässä rinteessä pärjäävät suurin osa suomalaisista, jotka ovat lasketelleet aiemmin.

Dubai Skihin ei tulla kokemaan fantastista puuterilunta, kilometrin pituisia rinteitä tai vaikeita laskuja. Pohjoismaalaiselle se on pikemminkin kummallinen kokemus. Kokemus, että voi lasketella maassa, jota muuten dominoi lämpö ja hiekka. Huomioiden että rinteitä on ”vain” kaksi, on kahden tunnin passi aika sopiva.

Hinta on 30 € kahdelta tunnilta.

Snow Park ja liikkeet

Snow Parkiin voivat mennä lapset, jotka joko liian pieniä tai eivät halua lasketella. Siellä voi mennä kelkalla lumessa tai olla oikeaa lumipallosotaa. Lumipallojen ampumiseen on nimittäin kanuuna.

Tietenkin on myös liikkeitä (Snow Pro) heille, jotka haluavat ostaa oikein hyvät varusteet.

Tapaa pingviinejä

Laskettelun ja lumileikkien lisäksi Ski Dubaissa järjestetään myös muita erityistapahtumia.  Voit muun muassa tavata 50-100 sentin korkuisia minipingviinejä. Useimmat tyytyvät katselemaan niitä ja katsomaan kun niitä ruokitaan, mutta on mahdollista myös mennä leikkimään pingviinien kanssa. Noin 50 USD:llä voi varata ”lähellä eläintä-elämyksen”. Jos kerran aikoo tehdä jotain mitä tuskin tulee enää toista kertaa elämässään tekemään, niin miksei valitse isomman paketin noin 250 USD:llä. Silloin luvataan, että pääsee tapaamaan 14 pingviiniä.

Vaikka siirtyminen hyvin lämpöisestä ulkoilmasta laskettelemaan lumelle sisätiloihin on mahtava kokemus, niin pingviinien tapaaminen on luultavasti vielä ikimuistoisempaa.