Dubai nähtävyydet ja Dubai matkakohteena

Dubai on sekä nimi yhdelle seitsemästä emiraatista, jotka muodostavat Yhdistyneet Arabiemiraatit Arabian niemimaalla että Dubain emiraatin pääkaupungin nimi. Tavallisesti Dubailla tarkoitetaan kuitenkin kaupunkia eikä koko emiraattia, koska emiraatti koostuu kaupunkia lukuun ottamatta suurilta osin ainoastaan asumattomasta aavikosta. Emiraatti Dubai sijaitsee rannikolla ja siellä on 1,6 miljoonaa asukasta.

Matkusta Dubaihin

Useat valmismatkalentoyhtiöt tekevät matkoja Dubaihin, mutta myös reittilennolla voi matkustaa suoraan Skandinaviasta Dubaihin. Lippuhinnat alkavat 300 eurosta ylöspäin. Dubaihin voi matkustaa vuoden ympäri, koska aurinko paistaa koko vuoden ja sadekuurot ovat yksittäisiä. Pääsesonki Dubaissa on loka- ja toukokuun välillä kun ilma on leudompaa. Kesäkuukausina on liian kuumaa pohjoismaalaisille, sillä lämpötila nousee tavallisesti 45 asteeseen ja ilmankosteus on korkea.

Ostokset Dubaissa

dubai mall
Dubai Mall. Kuva: Liji Jinaraj (Flickr)

Yksi Dubain päävetonauloista on kaupungin ostostarjonta. Dubaissa on eniten moderneja ja runsaita ostosgallerioita kuin missään toisessa kaupungissa maailmassa, mutta siellä on myös toreja, joita kutsutaan soukeiksi ja joissa on perinteinen ja mukava toritunnelma. Dubai Mall on maailman suurin ostoskeskus, jossa on noin 1200 liikettä. Se on yhdistetty yhteen kaupungin suurimpaan nähtävyyteen Burj Khalifaa, joka on maailman korkein rakennus. Ostoskeskuksessa on myös luistinrata ja valtava akvaario. Mall Of the Emirates on vähän pienempi ostoskeskus, jossa on ”vain” 450 liikettä, 75 ravintolaa, huvipuisto sekä tietenkin Ski Dubai– kuuluisa sisälaskettelumäki. Ibn Battuta Shopping Mallissa on teemana löytöretkeilijä Ibn Battutan matkat Egyptiin, Kiinaan, Intiaan ja Persiaan. Siellä on maailman suurin peililabyrintti ja alueen ensimmäinen IMAX-elokuvateatteri. Kullan ostaminen on halpaa Dubaissa ja kulta on lisäksi verovapaata. Kultasoukissa on noin 700 liikettä ja siellä voi tehdä löytöjä arvokkaista koruista. Maustetori Spice Souk on elämys kiertää ja tuntea kaikki sen tuoksut.

Syöminen Dubaissa

Dubai ravintolat
Dubai ravintolat. Kuva: Jochen Bullerjahn (Flickr)

Dubai on onnela, jos pitää hyvästä ruoasta, koska Dubai on huippuluokan matkakohde ruokaa ajatellen. Dubaista voi todella löytää kaikki maailman keittiöt ja maut ja lisäksi ravintoloita löytyy kaikista eri hintaluokista halvasta mutta hyvästä pikaruoasta äärimmäisen kalliisiin ja eksklusiivisiin fine dining-ravintolohin. Tavallisissa ravintoloissa ei tarjota alkoholia, ainoastaan matkailijoille hotellien omissa ravintoloissa. Älä jätä syömättä shawarmaa, joka on arabimaailman vastine turkkilaiselle kebabille. Jos haluat kokea ruokaelämyksen, jota ei unohda vähään aikaan, varaa perinteinen iltapäivätee Sahn Eddari-aulassa, joka sijaistee seitsemän tähden luksushotelli Burj al Arabissa. Noin 60 eurolla saa seitsemän ruokalajin menuun, johon kuluu sekä teetä että samppanjaa ja samalla vierailee hotellissa, joka on luultavasti maailman ehdottomasti elegantein.

Nähtävyydet Dubaissa

Burj Khalifa Dubai
Burj Khalifa. Kuva: Colin Capelle (Flickr)

Kaikista tunnetuin nähtävyys Dubaissa on maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa. Se on 828 metriä korkea ja se rakennettiin yhdestä ainoasta syystä eli useampien matkailijoiden saamiseksi näkemään ja kokemaan Dubai. Se onnistui niin hyvin, että näköalatasanne At the Top on usein täyteen varattu useita päiviä etukäteen.  Näin ollen on tärkeää varata lippu etukäteen, jotta välttyy hyvin kalliin hätälipun ostamiselta paikan päältä.

Kaksi kerrosta näköalatasanteen alapuolella on vasta avattu ravintola Atmosphere. Ravintola on niin suosittu, että pöytä pitää varata useita kuukausia ennen siellä syödäkseen! Seawings on vesitaso, joka kuljettaa matkailijat 45 minuutissa kaupungin ympäri. Jos sää on selkeä, matka on mahtava ja se kokemus, jota ei kannata jättää väliin.

mönkijä aavikkosafari dubai
Aavikkosafari mönkijällä. Kuva: John O’Nolan (Flickr)

Toinen asia, jota ei kannata jättää tekemättä Dubain matkalla, on matkustaa aavikolle. Voi mennä joko aavikkosafarille tai sitten Bab al Shamsiin, joka on luksuskohde aavikon keskellä, jossa on hyvää ruokaa, kameliratsastusta ja haukkanäytöksiä. Aavikolla kannattaa myös yöpyä ja syödä päivällinen ulkoilmassa tähtikirkkaassa illassa.

Wild Wadi vesipuisto Dubai
Wild Wadi vesipuisto. Kuva: Sarah_Ackerman (Flickr)

Wild Wadi on valtava vesipuisto Dubaissa, jonka teema on arabialaisesta mytologiasta ja siellä on myös Jumeirah Sceirah, joka on yksi maailman korkeimmista ja pisimmistä vesiliukumäistä. Dubai on suosittu kohde golfin pelaajien kesken ja siellä on useita golfkenttiä, jotka vastaavat hyvin korkeita kansainvälisiä vaatimuksia. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, ovat kilometrien pituiset hiekkarannat, joissa voi vuokrata vesiskootterin ja sukeltaa. Uimarannoilla on usein vähän väkeä.

Huomioitavaa Dubaihin matkustavalle

Dubaita on tavattu pitää turvallisena matkakohteena, jossa on alhainen rikollisuusaste eikä kaupungissa ole erityisiä alueita, joita tulisi välttää edes ilta-aikaan. Suomen kansalaiset saavat 30 päivän turistiviisumin saapuessaan Dubaihin. Tärkeää on huomata, että passi pitää olla voimassa vähintään kuusi kuukautta saapumispäivästä. Dubaissa islam on virallinen uskonto ja se on asukkaille tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Myös muita uskontoja kunnioitetaan ja Dubaita pidetään myös kaikista uskonnollisesti liberaaleimpana paikkana alueella. Virallinen kieli on arabia, mutta kaikkialla pärjää englannilla. Kaikki matkailijainformaatio on sekä englanniksi että arabiaksi. On hyvä tietää, että perjantait ovat pyhäpäiviä, ne vastaavat meidän sunnuntaita, ja se merkitsee myös, että liikkeet voivat olla kiinni. Matkailijoiden Dubaissa odotetaan kunnioittavan maan tapoja, mikä tarkoittaa, että kaupungissa ja liikkeissä ei saa kulkea uimavaatteissa, ei ottaa aurinkoa yläosattomissa eikä harrastaa julkisia hellyydenosoituksia.